«Ord skaper hva de nevner» sa mine gamle læremestre.
De hadde rett. Veldig rett. – Hva vi skriver på Facebook og alle andre steder setter spor som forteller hvem vi er.
Ved hjelp av «big-data» som betyr innsamling av alt fra våre «likes» til «ordene» vi bruker tegnes profiler som deler oss inn i store grupper, som grovt settes kan deles inn i fire psykologiske storfamilier ifølge Carl Gustav Jung, og 8 underfamilier, og videre til 16 personlighetstyper i følge de kjente personlighetstestene til Meyer Briggs. –
Det spennende er at fb-testene som tilbys, greier seg med noen hundre «likes» for å kunne beskrive din personlighet temmelig nøyaktig.
Jeg har prøvd flere av dem, og har blitt like imponert og forbløffet hver gang. Som for eksempel for min venn som fikk karakteristikken: “Your personality is facinating”
Det hele begynner med «ordene» vi enten bruker, eller kvitterer for med «likes». – Kjenner man formlene er det lett å «anta» både temperament og personlige profil for aktive fb -brukere.
Jeg synes det er helt OK, for vi er det vi er … Så gjelder det bare å bli fenomenet bevisst og å ta ansvaret for våre «ord»
Kommunikasjon er å formidle på alle kanaler, det du ønsker å fortelle. – Personlig liker jeg å sette farge på de ulike «frekvensene» eller «kanalene» eller «språkene» om du vil, med fargene blått, rødt, gult og lilla. –
Etter SGL-metodikken, vil alt vi sier kunne fargelegges i en av disse fargene, og fargen bestemmer igjen hva mottakeren oppfatter. – Vi skjelner her mellom:
Deretter må budskapet begrunnes og presenteres rasjonelt.
Så må du skape interesse og engasjement hos mottakeren ved å snakke personlig til ham eller hennes erfaringer.
Tilslutt må du eie og være ditt budskap, på en måte som skaper tillit og en god magefølelse, for å oppnå det du ønsker. –
Klarer du samtidig «å male budskapet i bilder av ord» er du en benådet formidler.
Jeg sier bare: Lykke til …sjekk ut dine spor … / jph